Kanadan suomalaisten jäljillä

Siirtolaisten historiaa ja sukututkimusta

  • Kanadan suomalaisten jäljillä

    Tämän sivuston kirjoitukset pohjautuvat Kanadan suomalaissiirtolaisten tutkimiseen. Se alkoi tietenkin omista sukulaisista ja jatkui muutaman paikallisen yhteistyökumppanin kanssa Nolalun suomalaisten sukujuurten selvittämisenä. Kun siinä yhteydessä tuli lähdeaineistot tutuksi, en malttanut lopettaa vaan laajensin kohdealueen koko Thunder Bayn alueelle. Siirtolaisista on toki kirjoitettu paljon, ja monet sukututkijat ovat selvittäneet omien Amerikan-serkkujensa vaiheita ja jälkipolvia. Samoin monet…

    Lue lisää: Kanadan suomalaisten jäljillä
  • Kansalliskirkon pastorit Thunder Bayssa

    Suomalaisilla oli useita luterilaisia seurakuntia Thunder Bayn alueella. Vain harvoilla oli pysyviä papinvirkoja, ja jumalanpalvelukset pidettiin vierailevien pastorien avustuksella. Kanadassa ei ollut vuosisadan alkupuolella suomenkielisille seurakunnille sopivaa pappiskoulutusta. Siksi Suomalainen Kansalliskirkko sai käytännön monopolin suomalaisten kasteiden, vihkimisten ja hautausten hoitajana. Suomenruotsalaiset siirtolaiset asioivat pääasiassa ruotsalaisen luterilaisen seurakunnan kanssa Fort Williamissa. Kansalliskirkko (Finnish Evangelical Lutheran National…

    Lue lisää: Kansalliskirkon pastorit Thunder Bayssa
  • Rosvallin-Voutilaisen tapauksen päähenkilöt

    Rosvall ja Voutilainen ovat edelleen tunnettuja nimiä kanadansuomalaisten mielessä, vaikka tapahtumista on kohta 95 vuotta. Tapahtumista ei ole vieläkään päästy lopullisiin johtopäätöksiin, jopa wikipedia-artikkelissa on ollut sisältövaroitus jo pari vuotta, eikä tekstille ole löytynyt korjaajaa. Tämä kirjoitus esittelee tapauksen päähenkilöt sukututkijan näkökulmasta, mutta taustaksi tarvitaan vähän historian referaattia. Kiinnostuneita kehotan tutustumaan lähdeluettelossa mainittuihin Satu Revon…

    Lue lisää: Rosvallin-Voutilaisen tapauksen päähenkilöt
  • Kaikki saunaan!

    Uudiasukkaan ensimmäinen työ oli usein kaataa puut tontilta saunan rakentamista varten. Monet asuivatkin saunarakennuksesa ensimmäiset ajat, jotta homestead-sopimuksen ehdot tuli täyteen. Valtaosa siirtolaisista kuitenkin asui kaupungissa ja työskenteli siellä tai ympäristön metsäkämpillä. Heidän hygieniansa hoitui yleisissä saunoissa, joita yritteliäät maanmiehet perustivat suomalaisten asuinalueille. Saunapalveluja riitti vielä 1970-luvulla, mutta tällä hetkellä Thunder Bayssa toimii tiettävästi vain…

    Lue lisää: Kaikki saunaan!
  • Koiviston Karvaset Sointulassa

    Valtaosa Sointulaa koskevista kirjoituksista keskittyy Matti Kurikan ja A. B. Mäkelän lyhytaikaiseen utopiayhteisöön. Kalevan Kansan konkurssin ja Kurikan lähdön jälkeen Sointula alkoi kehittyä ”normaaliksi” suomalaisyhteisöksi. Epärealistiset suunnitelmat pellonraivauksesta siihen sopimattomaan maastoon unohdettiin suurelta osin, ja taloudellinen toiminta keskittyi kalastukseen ja kalanjalostukseen (Saikku 2007). Kalastus Tyynen meren rannikkovesillä vaati kunnolliset alukset, ja koivistolainen veneenrakennustaito tuli tarpeeseen….

    Lue lisää: Koiviston Karvaset Sointulassa
  • Kanadaan karkotetut

    Syksyllä 1919 ja talvella 1920 näyteltiin ehkä erikoisin Suomen sisällissodan jälkiepisodi, ja ehkä myös nuoren valtion erikoisin ulkopoliittinen prosessi, kun Muurmannin legioonaan värväytyneitä suomalaisia kotiutettiin. Legioona oli Englannin armeijan alainen yksikkö, joka vielä 1918 pyrki torjumaan Saksan hyökkäystä Neuvosto-Venäjälle Muurmannin radan suunnassa. Noin 1200 suomalaista värväytyi legioonaan ehdolla että eivät joudu taistelemaan bolsevikkeja vastaan. Kotiutusneuvottelujen…

    Lue lisää: Kanadaan karkotetut
  • Turkismetsästys

    Turkiskauppa oli yksi Kanadan kolonisoinnin kulmakivistä 1600-luvulta alkaen. Vuonna 1803 Fort William sai tässä aikaisempaa suuremman roolin kun North West Company siirsi päämajansa Kaministiquia-joen suuhun, ja 1807 antoi kauppapaikalle nimeksi Fort Wiliam. Yhtiö aloitti ”suuren kokoontumisen” perinteen, vuotuiset turkismarkkinat jonne metsästäjät satojen kilometrien säteeltä saapuivat kanooteillaan koko vuoden saalis mukanaan. On mahdollista että jokunen suomalainenkin…

    Lue lisää: Turkismetsästys