Rosvall ja Voutilainen ovat edelleen tunnettuja nimiä kanadansuomalaisten mielessä, vaikka tapahtumista on kohta 95 vuotta. Tapahtumista ei ole vieläkään päästy lopullisiin johtopäätöksiin, jopa wikipedia-artikkelissa on ollut sisältövaroitus jo pari vuotta, eikä tekstille ole löytynyt korjaajaa.
Tämä kirjoitus esittelee tapauksen päähenkilöt sukututkijan näkökulmasta, mutta taustaksi tarvitaan vähän historian referaattia. Kiinnostuneita kehotan tutustumaan lähdeluettelossa mainittuihin Satu Revon ja Peter Raffon artikkeleihin, jotka yhdessä antavat kattavan kuvan tapahtumista.
Kuten muissakin tämän sivuston kirjoituksissa henkilöihin liittyvät sukutaulut löytyvät linkattuja geni-profiileja seuraamalla.
Tapahtumien taustana syksyllä 1929 oli metsätyöläisten lakko, joka ei menestynyt toivotulla tavalla. Ammattiliitto päätti lähettää Viljo Rosvallin organisoimaan lakon laajentamista Pigeon River-yhtiön savotalle Onion Laken alueella. Rosvall ja hänen oppaakseen valittu Janne Voutilainen eivät koskaan tulleet perille, ja vasta keväällä heidän ruumiinsa löytyivät matalasta vedestä Onion Lakeen pohjoisesta laskevan puron suusta. Tapahtumien selvittelyyn osallistuivat provinssin poliisi, kuolemansyyntutkijat, ammattiliiton lakimiehet ja todistajina lukuisat yksityiset kansalaiset jotka olivat osallistuneet läpi talven miesten etsintöihin ja myös löysivät ruumiin. Tutkinnan virallinen johtopäätös oli etttä miehet olivat hukkuneet, mutta suomalaisten mielessä ja monien todstajien mukaan he olivat todennäköisimmin murhan uhreja. Ivar Seppälä kertoi nähneensä luodinreiän jommankumman vainajan päässä ja mitanneensa sen syvyyttä tulitikulla. Miesten hautajaisaattoon Työn Temppeliltä Riverside-hautausmaalle osallistui tuhansia ihmisiä.
Viljo Rosvall
Viljo Emil Rosvall (1901-1929) oli syntynyt mäkitupalaisen poikana Pyhärannassa. Hän tuli Kanadaan vuonna 1923 ja oli naimaton. Hänen toiminnastaan Kanadassa ei ole tarkempia tietoja, mutta hänen pätevyyttään ja kokemustaan työläisten organisaattorina ei ole kyseenalaistettu.
Janne Voutilainen
Janne Voutilaisen (n.1900.1929) alkuperä Suomessa on toistaiseksi tuntematon. Kuolintodistuksen mukaan hän oli asunut Kanadassa kolme vuotta, mutta matkustajaluetteloista häntä ei ole toistaiseksi löytynyt. Hänellä ei ollut pysyvää asuntoa, vaan hän vietti aikansa träppärileirillään Onion Laken luoteispuolella, lähellä Pigeon River -yhtiön työmaata. Myynti- ja hankintamatkoillaan hän yöpyi Tarmolan ja North Branchin eri taloissa, ja oli alueella hyvin tunnettu. Suomalaiset eivät pitäneet mahdollisena, että hän kokeneena metsämiehenä ja alueen hyvin tuntevana olisi saattanut itsensä ja Rosvallin heikkoihin jäihin marrskuussa 1929.
Alf Hautamäki
Johan Alfred Hautamäki (1885-?) oli syntynyt metallimiehen poikana Kymissä. Perhe asui Viipurissa ja Tampereella ennen Alfredin emigroitumista vuonna 1902. Hän avioitui USA:ssa Sophia Nousiaisen kanssa ja he saivat v. 1909 tyttären jolla on edelleen jälkeläisiä USA:ssa. Sophian henkilöllisyys jää toistaiseksi hämäräksi, mutta Alf muutti Kanadaan 1920-luvulla ja tuli siellä suosituksi työväenjärjestöjen puhujana ja kirjoittajana. Hän oli myös Canadan Suomalaisen Järjestön pääsihteeri 1925-26.
Vuonna 1929 Hautamäki oli metsätyöläisten ammattijärjestön (Lumber Workers Industrial Union of Canada) pääsihteeri. Järjestö oli kommunistijohtoinen ja ankarassa kilpailussa IWW-taustaisen, lähes samannimisen järjestön kanssa. Syksyn 1929 lakoilla tavoiteltiin palkkatason palauttamista vuoden 1926 lakoilla saavutetulle tasolle. Kahden kilpailevan järjestön takia lakot eivät menestyneet, ja Onion Laken työmaan saaminen mukaan taisteluun on jälkeenpäin nähty Hautamäen uhkayrityksenä lyödä klpaileva järjestö. Epäonnistuminen näyttää johtaneen Hautamäen asemien heikkenemiseen kommunistijohtoisissa järjestöissä. Hän oli kuitenkin 1960-luvulle asti suosittu puhuja ja kirjoittaja, ja kirjoitti myös lukuisia näytelmiä työvöenteattereiden käyttöön.
1930-luvulla Hautamäki oli pitkään suhteessa J.V. Kannaston puolison Aileen Kajanderin kanssa, ja he saivat kaksi poikaa. Hautamäen kuolemasta ei toistaiseksi ole löytynyt faktoja.
Hautamäen veli Arvi Hautamäki oli Suomessa Työväen Sivistysliiton pitkäaikainen pääsihteeri.
Leonard ”Pappi” Maki
Leonard Maki (1887-1972) oli kotoisin Karstulasta, alkuperäiseltä sukunimeltään Somppi. Hän emigroitui USA:han ja joitakin hänen ja puolisonsa Sigrid Siltasen (1887-1952) lapsia syntyi Michiganissa ja Ohiossa. Perheessä oli kaikkiaan yhdeksän lasta.
Syksyllä 1929 Maki oli Pigeon Timber -yhtiön työmaan pomona Onion Laken savotalla. Hän oli tunnettu yhtiön miehenä, joka mieluimmin palkkasi järjestäytymättömiä työntekijöitä. Hän kuului ns kirkkosuomalaisiin ja sai uskonnollisuudestaan Pappi-lisänimen.
Leonard Maki oli viimeinen henkilö joka todisteiden mukaan tapasi Rosvallin ja Voutilaisen ennen kuin he ehtivät työmaalle. Oman kertomansa mukaan hän vain kutsui miehet tulille lämmittelemään ja varoitti heitä menemästä heikoille jäille. Suomalaiset jotka hänet tunsivat pitivät kertomusta epäuskottavana, mutta todisteiden puutteessa Maki välttyi syytteiltä.
Suomalaiset ovat pitkävihaisia. Yksi hänen Thunder Bayssa asuva lapsenlapsensa kertoo kuulevansa edelleen kuittailua kohta sadan vuoden takaisista tapahtumista.
A.T. Hill
A.T. ”Tom” Hill, syntyjään Armas Topias Holopainen (1896-1978), pysyi pääosin erossa Rosvallin ja Voutilaisen tapauksesta, koska hän asui tuohon aikaan Torontossa Canadan Suomalaisen Järjestön pääsihteerinä. Port Arthurin työvöenjärjestöjen ykkösmies hän oli lähes koko elämänsä, ja varmasti tunsi Hautamäen tilanteen metsätyöläisten liitossa. Hän järjesti Canadian Labour Defence Leaguen lakimiehen edustamaan ammattiliittoa tutkinnnassa.
Holopaisen perhe emigroitui Polvijärveltä Fort Francesiin, Ontarion läntisimpään kolkkaan vuonna 1913, ja isä Topias Jeremias (1873-1933) ja äiti Lovisa Tanskanen (1876-1965) asuivat siellä pääosan elämästään. Armas Topias oli yksi Kanadan Kommunistipuolueen perustajajäsenistä, ja pysyi puolueen linjalle uskollisena kaikissa suomalaisten työvöenjärjestöjen kirjavissa vaiheissa, joista Edward Laineen lähdeluettelossa mainittu teos antaa kattavan kokonaiskuvan. A.T. Hill sai vankilatuomion kommunistioikeudenkäynneissä v. 1931. Tämän jälkeen hän ei osallistunut järjestöjen ylimpään johtoon, mutta kirjoitti viikoittain Vapaus-lehteen Port Arthurin uutisia järjestötoiminnasta, paikkakunnan tapahtumista ja järjestöaktiivien muistokiirjoituksia..
Torontossa asuessaan Tom Hillillä oli suhde tuntemattomaksi jääneen suomalaisen Hildan kanssa, ja he saivat yhteisen tyttären. He viettivät sekretiivistä elämää, mutta laittoivat kuitenkin yhteisen uudenvuodentervehdyksen Vapaus-lehteen vuonna 1930.
Lähteet
- Repo, Satu: Rosvall and Voutilainen: Two Union Men Who Never Died. Labour/Le Travail Autumn/Spring 1981/82. Volume 8/. https://www.lltjournal.ca/index.php/llt/article/view/2634/3037 Viitattu 16.8.2024
- Raffo, Peter: Oral Witness versus Documentary Evidence: The Case of Rosvall and Voutilainen, The Thunder Bay Historical Museum Society Papers & Records, Volume XXIX (2001). Ei tällä hetkellä verkossa luettavana.
- Laine, Edward V: A Century of Strife: The Finnish Organization of Canada 1901-2001. Turku 2016. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7167-09-0 Viitattu 16.8.2024.
Vastaa