Kanadan suomalaisten jäljillä

Siirtolaisten historiaa ja sukututkimusta

Kanadan suomalaisten lähdeaineistot

Samoin kuin Suomessa asuneiden sukulaisten tutkinnassa myöskään kanadansuomalaisten tutkinnassa ei ole yhtä kaikenkattavaa lähdettä, vaan eri lähteistä saadut vihjeet on yritettävä koota uskottavaksi tai jopa varmistetuksi kokonaisuudeksi. Tiedot suomalaisista kanadalaisissa tai USA:laisissa lähteissä ovat epävarmoja koska nimien kirjoitusasu ja myös itse nimet voivat poiketa paljonkin eri lähdedokumenteissa.

Aina kannattaa aloittaa suomalaisista lähteistä jos niitä on saatavilla. Viimeisimmässä rippikirjassa on usein merkintä Amerikkaan lähdöstä vuosiluvun kanssa. Tätä tietoa voi sitten käyttää myöhempien dokumenttien järkevyystarkistuksissa.

Perusteellisempia ohjeita siirtolaisten tutkimisesta löytyy helposti Siirtolaisuusinstituutin sivustolta.

Passi- ja matkustajaluettelot

Siiirtolaisuusinstituutin emigranttitietokannassa on passitietoja joista selviää syntymävuosi tai tarkka syntymäaika sekä kotipaikka – joka siis ei ole aina sama kuin syntymäpaikka. Kaikkia passitietoja ei ole digitoitu, joten tietokannassa on selvästi enemmän matkustajatietoja. On huomattava, että matkustajatiedot ovat Suomen Höyrylaiva Oy:sta peräisin ja kokevat Suomen satamia. Digitoidut kuvat SHO:n matkustajaluetteloista löytyvät Sukututkimusseuran Sukuhaku-palvelusta. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen suomalaisista valtaosa matkusti Göteborgista Swedish American -linjan laivoilla ja siksi tuolta ajalta on Siirtolaisuusinstituutin kannassa vain vähän tietoja. Ruotsissa julkaistussa Emigranter 2001 – CD -tietokannassa saattaa olla myös Kanadaan menneiden matkustajatietoja, mutta sen kuvauksessa mainitaan vain USA ja ruotsalaiset siirtolaiset.

Kanadan satamien saapuvien laivojen matkustajaluettelot on kattavasti digitoitu, mutta nimihaku toimii kattavasti vain Ancestryn maksullisessa palvelussa. Alkuperäiset luettelot löytyvät Library and Archives Canadan indeksoimattomilta sivuilta, ja itse lisään geni-profiilien lähdetietoihin aina viittauksen sinne, vaikka olenkin yleensä joutunut etsimään sen Ancestryn hakutoimintojen kautta. Tässä kohtaa on hyvä huomata, että vaikka Ancestryn jatkuva käyttö tulee kalliiksi, niin tarjolla on myös kuukausitilaus, ja viikon koekäytönkin aikana ehtii selvittää omasta sukulaisperheestä jo aika paljon, kunhan valmistautuu kunnolla.

Kanadaan menijät matkustivat usein myös New Yorkin tai Bostonin kautta. Nämä matkustajaluettelot löytyvät helpoimmin Familysearchin hakutoiminnolla. Usein tätä kautta saapuneet viettivät joitakin vuosia USA:n puolella, ja varmaa tietoa Kanadaan tulon ajankohdasta on vaikea löytää varsinkaan maailmansotaa edeltävältä ajalta. Familysearch on tässäkin asiasa ensisijainen lähde. Toisaalta, vaikka tiedetään että siirtolainen on matkustanut Kanadan Halifaxiin tai Quebeciin, hän on saattanut jatkaa matkaa saman tien Michiganin tai Minnesotan suomalaisalueille. Matka oli näin yksinkertaisempi, ja rajat olivat pitkään täysin auki.

Myheritagen datasopimuksella löytyy paljon samoja dokumentteja kuin Familysearchista.

Väestönlaskennat

Kanadan väestönlaskennat tehdään kymmenen vuoden välein. Siirtolaisten tutkijan kannalta relevantteja ovat 1901, 1911, 1921 ja 1931 väestönlaskennat ja ne löytyvät helposti sekä Library and Archives Canadan sivustolta samoin kuin Familysearchin, Myheritagen ja Ancestryn hakupalveluista. Läntisistä provinsseista (Manitoba, Saskatchewan, Alberta ja British Columbia) tehtiin myös välilaskennat 1906, 1916 ja 1926.

Näissä Census-dokumenteissa on listattu perhekunnittain nimet, syntymävuodet, siviilisääty, kaupunkiosoite tai maaseutupaikkakunnan nimi, asumistapa, maahantulovuosi, kansalaisuus, ammatti ja muita tietoja. Tiedon laatu ja selvälukuisuus vaihtelee sen mukaan kuka alueella kiersi tietoja keräämässä ja kirjaamassa. Myös aineiston indeksoinneissa on laatueroja, joten jos ei suosikkilähteestä löydy, niin kannattaa etsiä myös muista hakupalveluista.

Syntymä, avioliitto, kuolema

Kullakin provinssilla on omat järjestelmät näiden tietojen keräämiseen ja eri tavat niiden julkaisemiseen netissä. Myös yksityisyyssuojan säännöt ova provinssikohtaisia.

Ontarion tiedot löytyvät kattavimmin Ancestrysta. Siellä syntymät löytyvät vuoteen 1917 asti, vihkimiset 1940 saakka, ja kuolintodistukset 1950 saakka. Vihkitodistuksissa mainitaan myös vanhempien nimet (äidltä tyttönimi) ja todistajat osoitetietoineen. Kuolintodistusten henkilötiedot ovat peräisin lähiomaisilta tai – perheettömien tapauksessa – naapurilta, vuokraemännältä, sairaalan kirjanpitäjältä tai poliisilta. Näiden tietojen tarkkuus ja oikeellisuus on siis aina jonkun verran kyseenalainen. Samoja dokumentteja löytyy myös Familysearchista, mutta lyhyemmistä aikajaksoilta.

Pastori Hirven osuus vihkitodistuksesta. Koko kuva klikkaamalla tätä.
Port Arthurin oikeuslääkäri Charles Powellin kirjaama kuolinsyy

British Columbiasta on käytettävissä Royal BC Museumin erinomainen hakupalvelu. Siellä syntymätiedot ovat vain 1903 saakka, joten kovin monta suomalaista ei niistä löydy, mutta vihkitodistukset löytyvät 1947 asti, ja kuolintodistukset 2002 saakka.

Quebecin tiedot ovat pääasiassa maksullisia. Kattavin sisältö on Genealogie Quebec -sivustolla, johon voi myös ostaa kuukausitilauksen kohtuuhintaan. Dokumentit ovat pääosin ranskaksi, mutta esim syntymä- ja vihkitodistukset on kirjoitettu kaavamaisesti, joten kyllä niistä selvän saa jos aukikirjoitetut päivämäärät osaa purkaa.

Albertan, Saskatchewanin ja Manitoban osalta on tarjolla vain yksinkertaiset tietokantahaut, joista saa minimaaliset tiedot tapahtumasta, mutta varsinainen dokumentti pitää tilata provinssin arkistosta maksullisena. Hakusivut löytyvät täältä, täältä, ja täältä.

Kanadan muissa provinsseissa ja territorioissa on ollut sen verran vähän suomalaisia, että olen tyytynyt Ancestryn ja Familysearchin tarjontaan.

Maanomistus

Ontarion maanomistustiedot on hajautettu suuralueiden arkistoihin, eikä niiitä ole julkaistu missään muodossa. Esimerkiksi sellainen yksityiskohtainen tieto uudisasukkaiden tiloista jonka kokosimme Nolalun osalta ei olisi ollut mahdollista ellei yksi yhteistyökumppaneista olisi jo aiemmin istunut kuukausimääriä Thunder Bayn arkistossa ja tehnyt muistiinpanoja.

Sen sijaan läntisten provinssien tiedot on digitoitu ja haettavissa sekä kunkin provinssin hakupalveluista että yhdistettynä Library and Archives Canadan sivuilta. Kannattaa lukea sivupalkin yksityiskohtaiset taustatiedot ja hakuohjeet.

Hautapaikat

Globaalit hautahakupalvelut Find a Grave ja Billiongraves kattavat suuren osan Kanadankin hautausmaista. Ne on myös hyvin indeksoitu Ancestryn, Familysearchin ja Myheritagen hakupalveluihin. Lisäksi on joitakin Kanada- ja aluespesifisiä sivustoja jotka kannattaa pitää mielessä.

CanadaGenWeb’s Cemetery Project on vielä pitkälti keskeneräinen joukkoistushanke, josta kyllä löytyy hautoja jotka puuttuvat isoista palveluista.

Finnish Burial Database kattaa Sudburyn ja sen lähialueet. Sitä ylläpitää Finnish Canadian Historical Society of Sudbury, jonka etusivulta voi ladata Excel-tiedoston joka on helpompi käsitellä kuin selailtava versio. Tiedosto päivittyy jatkuvasti, joten ajoittain kannattaa ladata uusi versio. Tiedosto sisältää enemmän tietoja kuin tyypillinen hautakivi, mm. syntymäajat ja tyttönimet jos ne ovat tiedossa.

Thunder Bay District and Rural Cemeteries on vanha helppokäyttöinen sivusto, joka on jo vuosia taistellut olemassaolostaan ja on edelleen uhanalainen kun rootsweb-sivuston sponsorit ovat kaikonneet. Sen yhteydessä oli ennen myös kokoelma lehdistä puhtaaksikirjoitetuja muistokirjoituksia ja hautajaisuutisia, mutta se on jo Wayback Machinen varassa, sielläkin vain osittaisena.

Kuolinilmoitukset ja muistokirjoitukset

Modernit muistokirjoitukset lähinnä 2000-luvulta löytyvät helposti googlella tai muilla hakukoneilla. Kuolinvuosi ja mahdollinen paikkakunta helpottavat hakua. Muistokirjoituksia julkaisevat Legacy.com, joka ottaa aineistonsa sanomalehdistä, ja hautaustoimistot. Paikalliset hautaustoimistot löytyvät taas helpoimmin hakukoneilla.

Vanhemmat kuolinilmoitukset ja muistokirjoitukset löytyvät suoraan digitoiduista sanomalehdistä. Kanadan suomalaiset julkaisivat Canadan Uutiset- ja Vapaus-sanomalehtiä. Kummastakaan ei ole kattavaa kokoelmaa digitoituna, mutta osia löytyy eri lähteistä.

Kansalliskirkon Auttaja-lehti julkaisi paljon myös Thunder Bayn alueen suomalaisten kuolinilmoituksia koko ilmestymisaikansa 1906-1963, ja kirkollisten ilmoitusten joukossa myös kaste- ja vihkimisuutisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *