Kanadan suomalaisten jäljillä

Siirtolaisten historiaa ja sukututkimusta

Thunder Bayn Maki-klaanit

Kaikki löytämäni Maki-sukunimiset siirtolaisperheet on listattu täällä. Esittelen tässä vähän laajemmin muutaman merkittävän pohjalaissuvun, jotka käyttivät Kanadassa Maki-nimeä. Ähtärin Mesimäet olen jo esitellyt aiemmin, mutta miksipä en kertoisi tarkemminkin.

Loukasmäet Ylistarosta

Herman Loukasmäen (1946-1909) kolme poikaa Juho Valdemar, Emil Uuno ja Matti Ilmari päätyivät kukin erikseen Thunder Bayn alueelle.

Juho Valdemar Maki saapui v. 1912 ja toimi Canadian Pacific Railway -yhtiössä seksuunamiehenä Bonheur-asemalla. Hänellä oli Ylistarossa puoliso ja neljä poikaa. Juho kuitenkin kuoli leukemiaan v. 1917. Hänen leskensä Hilda saapui nuorimman poikansa Aarnen kanssa Kanadaan v. 1920 ja asettui Finmarkiin missä avioitui uudelleen Antti Wäisäsen kanssa.

Juhon ja Hildan pojat Herman, Eino, Arvo ja Aarne Maki jatkoivat Juho Valdemarin sukuhaaraa Thunder Bayn alueella.

Emil Uuno Maki tuli Kanadaan 1913 ja aloitti myös rautateillä C.P.R -yhtiössä, mutta päätyi farmariksi Millerin (Millarin) suomalaisyhteisöön Oliver Townshipissa. Lähinaapuriin saapui myös pikkuveli Matti Ilmari perheineen v 1927-28.

Yhteensä veljekset saivat ainakin 11 lasta, jotka näyttävät pysyneen pääasiassa Thunder Bayn alueella.

Kimpimäet Nurmosta

Nurmon Kimpimäen talonvävyn Teofilus Kimpimäen neljä poikaa hänen ensimmäisestä avioliitostaan tuli eri aikoihin Thunder Bayn alueelle. Teofilus oli teräsvaari jolla oli yhteensä 18 lasta kahdessa avioliitossaan.

Erkki Vihtori Kimpimäki, myös Nurmossa syntynyt puoliso Anna Kauppila ja vanhin poika Eino aloittivat Kanadan elämänsä Sudburyn alueella n. 1910-15 missä toinen poika Reino syntyi. Erkin veli Juho saapui myös Copper Cliffiin 1913, ja he siirtyivä Millerin suomalaisyhteisöön mihin velipoika Herman oli jo asettunutt. Eric Maki ja Anna saivat vielä neljä lasta, joiden jälkeläiset saattavat käyttää ainakin nimiä Maki, Laine, Siistonen ja Koivuranta.

Herman Eemil Kimpimäki oli pojista ensimmäinen joka tuli Milleriin uudistilalliseksi. Hän avioitui 1913 Ähtäristä saapuneen Anna Männikön kanssa. Heidän jälkeläisensä saattavat käyttää nimiä Maki, Tuominen, Kunnas ja Elliott.

Juho Teofilus Kimpimäki avioitui 1924 Laitilasta lähteneen Elsa Sainion kanssa. He saivat kaksi lasta, joista Martha Davisilla oli 7 lasta joiden perheet levittäytyivät eri puolille Kanadaa.

Veljeksistä nuorin Isak Werner Kimpimäki emigroitui vasta 1923, ja avioitui v. 1930 Nolalulaisen Hilda Elvira Pellon kanssa. Heillä oli poika Edwin. Perhe asui vielä 1931 Nolalussa, mutta heidän myöhemmistä vaiheistaan ei ole tietoa.

Teerimäet Soinista

Einar Maki oli Soinin Teerimäestä ainoa joka käytti Kanadassa Maki-nimeä, mutta klaaniin kuuluu iso joukko muita sukulaisia. Einar saapui Kanadaan v. 1910 ja hankki uudistilan Silver Mountainin North Sideroadin pohjoispäästä alueen pioneerien John ja Jacob Pykärin naapurina. Hän avioitui Ida Pykärin kanssa joka oli jäänyt leskeksi ensimmäisestä avioliitostaan Jacob Kransin kanssa.

Einarin sedän Hermanni Teerimäen (1846-1897) perheestä lähti kaksi poikaa ja kolme tytärtä jo 1900-1908 välillä Thunder Bayn alueelle. Henrik Kristian Saario oli ottanut uuden sukunimen jo muutettuaan Ähtäriin torppariksi. Hän saapui Kanadaan v. 1900 vaimonsa Hulda Hauta-ahon ja kahden lapsensa kanssa. Hulda kuoli jo 1904, ja Henry avioitui uudelleen Alajärveltä tulleen Hilda Lillhöökin kanssa. Jälkeläiset käyttivät sukunimiä Saario, Kuster, Lehtovaara ja L’Esperance. Jälkimmäisestä avioliitosta syntyneen Henry Armas Saarion jälkeläisiä asuu Nolalussa edelleen.

Ida Johanna avioitui jo Suomessa Kaarle Kallion kanssa. Kaarle oli Ähtärin Kilposesta ja käytti nimeä Charles Hill. Perhe asui Fort Williamissa Rowand Streetillä, joka oli 1910 paikkeilla monien Ähtäri-lähtöisten asuinpaikka.

Hilma Lydia avioitui lapualaisen Matti Kortesojan kanssa ja sai ennen varhaista kuolemansa viisi lasta. Tämän perheen vaiheista voi lukea enemmän Eldon Ojan kirjasta From Finland to Nolalu, joka löytyy tämän sivuston tiedostoista.

Helga Lydia avioitui Ikaalisista tulleen Edward Kiviharjun kanssa ja he käyttivät Harju-sukunimeä. He pitivät farmia Intolassa.

Sisaruksista nuorin Evert Teerimäki avioitui alajärveläisen Fiina Kujanpään kanssa. Perhe käytti sukunimeä Hill, ja he saivat kolme lasta.

Mesimäet Ähtäristä

Hermanni Kaarlenpoika Mesimäen perheestä Ähtärin Mäkikylästä lähti viisi sisarusta Fort Williamiin 1901 ja 1910 välillä.

Herman Maki palasi syksyllä 1905 hakemaan puolison Ähtäristä. Herman ja Vilhelmiina matkustivat talvilaivalla Halifaxiin ja asettuivat Fort Williamin suomalaiskadulle Rowand Streetille. He saivat siellä neljä lasta, ja vielä yhden Nolalussa mistä he hankkivat uudistilan v. 1913. Wilho, Jaarli ja Mauri jatkoivat Maki-sukunimellä, ja Naimi avionimellään Salmi. Herman kuoli 1932, ja Vilhelmiina avioitui uudelleen Nestor Ylätalon kanssa.

Dominikus (Nick) Mackie avioitui Kanadassa syntynen Anna Sophia Nelsonin kanssa. Appivanhemmat Peter ja Greta Nelson olivat keskeisiä henkilöitä Fort Williamin vuosisadanvaihteen pienessä suomalaisyhteisössä ja luterilaisessa seurakunnassa. Nick työskenteli pääosan urastaan rautateillä Nakinassa vaunumiehenä ja vaununtarkastajana. Nick ja Sophia saivat 8 lasta jotka jatkoivat sukua mm. Mackie, Burns, ja Rajala-sukunimillä eri puolilla Ontariota ja muualla Kanadassa.

Victor Maki sai Hermannilta laivalipun v. 1902, kun Hermannin ajattelema morsian ei halunnutkaan lähteä. Hän avioitui Fort Williamissa Lapualta tulleen Tiina Perälän kanssa ja sai yhteensä 6 lasta, joista 4 jäi lapsettomiksi tai kuoli nuorena. Victor osti Nolalusta kaksi uudistilaa hollantilaiselta Varseveldin perheeltä joka muutti British Columbiaan. Maanviljely jatkui tiloilla 60-luvulle asti, ja tila on edelleen jälkeläisten yhteisomistuksessa. Lapsista Eino Maen jälkeläiset muodostavat ehkä tiiveimmän suomalaisyhteisön pääosin Thunder Bayn alueella mutta nyttemmin myös muualla Kanadassa. Victorin nuorin lapsi Alma oli äitini pitkäaikainen kirjeystävä. Hänen jälkeläisensä käyttävät isänsä Viljo Raittisen sukunimeä.

Isaac Maki tuli Kanadaan 1907, mutta ilmestyi dokumentteihin vasta 1923 avioituessaan Nolalulaisen Matti Pätärin tyttären Siirin kanssa. Iikan sukuhaara on sammunut kun ainoa poika Leo jäi lapsettomaksi.

Hilma Mesimäki avioitui Petäjäveden Kuivasmäestä lähteneen Heny Sipilän kanssa. Heillä oli uudistila Nolalussa, ja Henry toimi Nolalun Farmers Mercantile -osuuskaupan talousjohtajana liikkeen alkuvuosina. He saivat kaksi tytärtä ja nuorena kuolleen pojan. Heidän tyttärensä Laina on ainoa Kanadan-serkku jonka olen itsekin tavannut. Lainan sisar Lily Reivonen sai kaksi tytärtä joilla on jälkeläisiä monilla eri sukunimillä Kanadassa.

4 vastausta artikkeliin “Thunder Bayn Maki-klaanit”

  1. Heleba Kaukola (ent. Palomäki)

    Ylistarosta kotoisin olleet Loukasmäen lapsista Amerikkaan ja Kanadaan lähtivät:
    Jakob Ilai, kaivosmies s. 25.4.1877 Ylistaro-k. 25.10.1928 Lead, Lawrence, South Dakota, USA. Avioitui ylistarolaisen Maria Brita Sorvarin (s. 26.4.1872) kanssa. Heidän lapsensa: John W (Juho Walder) kuoli Seattle, King, Washington 1979, Eli Maki (Herman Ilai) kuoli Whitehall, Jefferson, Montana 1971, Linda Julianna Maki kuoli Anaconda-Deer lodge County, Montana 1981, Arvo Matias (Loukas-)Maki.
    Johan Waldemar Loukasmäki avioitui Hilda Elgin (myöh. Väisänen) kanssa Ylistarossa 1900, heillä lapset Nick (Herman Nikolai) Maki kuoli Port Arthurissa 1957, Eino Johannes Maki kuoli 1960 Port Arthurissa, Arvo Maki kuoli Port Arthurissa, Aarne Loukasmäki 1924 Finnmark, Thunder Bay.
    Hilma Elisabet s. 16.4.1881 Ylistaro, jolla lapset Aarne Heikkinen k. 1950 Port Arthurissa, Tyyne Josephine, k. 1989 Moose Jaw, Saskatchevan, Kanada.
    Uno Eemeli Loukasmäki 30.5.1890 Ylistaro-11.2.1954 Port Arthur, pso Liisa Nidmustö d. 6.2.1890 Isokyrö, heillä lapset Tauno Matias Maki, k. 1987 Thunder Bay, Sylvia Marsella Maki k. 2004 Thunder Bay, Sally Miriam Lawrence k. 1976, Thomas Emil Maki k. Murillo Ontario Kanada.
    Matti Ilmari Loukasmäki 14.11.1895 Ylistaro-4.3.1937 Mc Kirdy, Ontario, pso Sanna Sofia Flander 8.1.1897 Vähäkyrö-n. 1990 Thunder Bay, heillä poika Ahti Herman Loukasmäki, n. 1920 Ylistaro-n. 1956 Kanada. Matti kuoli metsätyömaalla ja Sanna avioitui uudestaan Huttusen kanssa. Ahti avioitui Vimpelistä kotoisin olevan Männikön kanssa. Ahti ja vaimonsa kuolivat Kanadassa.
    Maria Josefiina Loukasmäki 6.11.1876 Ylistaro, puoliso Matti Nikolai Nahkala kävi myös Amerikassa, mutta tuli takaisin.
    Hermanni ja Helviiki Loukasmäen (ent. Klaara) 10 lapsesta 5 muutti Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

    1. Kiitos paljon, tässä oli enemmän tietoa kuin itse olen löytänyt!

      1. Helena Kaukola, ent. Palomäki

        Minulla on joitakin kuvia. Mm. Matti Loukasmäestä ja Sanna Flanderista. Uno Loukasmäestä vaimonsa ja lapsiensa kanssa. Osan kuvista olen saanut Ancestryn kautta, jotka tietenkään eivät ole omassa (ex-mieheni) arkistossa. Haastattelin kuvien antajaa ex-mieheni tätiä Helmi Palomäkeä, jonka äidin sisaruksia nämä uudelle mantereelle menijät olivat. Osan kuvista hän oli hävittänyt, koska ei tiennyt ketä ne esittivät. Ex-mieheni isän isä Jaakko Fridolf Palomäki käväisi Monessenissa rahaa tienaamassa 17-vuotiaana. Takaisin tultuaan avioitui Fanny Loukasmäen kanssa, Fanni taas oli Loukasmäen sisaruksia. Loukasmäet olivat kotoisin Ylistaron Kamppilan kylästä ”Horman Hermannin” lapsia.

  2. Terttu Korhonen

    Aivan mahtavaa ja perusteelista tietoa saatu.

    Olen yrittänyt saada omasta Ukistani tietoa onnistumatta.
    Kusti Heikki Ryhänen syntynyt 28.9.1896 Nilsiä (muutti Suomesta 7.7.1926 Kanadaan Quebec.)
    Vaimo Iida Magdaleena os. Väänänen jäi lasten kanssa Suomeen. Eivät neljän vuoden jälkeen
    saaneet tietää mitä tapahtui. Suuri epäilys on että on muuttanut Amerikan puolelle.
    Lapset jäivät pieniksi eivät sen muuton jälkeen saaneet tietää Isästä. Iidalla oli sormus kuolemaansa
    asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *