Kanadan suomalaisten jäljillä

Siirtolaisten historiaa ja sukututkimusta

Strömsöstä Kanadan kivipelloille

Devon, Nolalun eteläpuolella ja USA:n rajan lähellä, oli Thunder Bayn alueen viimeinen uudistiloiksi kaavoitettu alue. Kaavoitus tapahtui kruunun maille alun perin 1918-19, mutta Dominion Lands Actin voimassaolon päättymisen jälkeen 1930-luvulla tilat myytiin selvällä rahalla. Alue oli metsäinen, ja sen halki laskee Arrow River USA:n ja Kanadan rajajokeen Pigeon Riveriin. Maine oli jo etukäteen sellainen että maanviljelys siellä ei tulisi lyömään leiville, ja monet tilat myytiinkin ”kakkoskodeliksi” Nolalun toisen sukupolven asukkaille, joista monet laittoivat sinne pienen sahalaitoksen puutavaransa jalostusta varten. Vuoden 1931 väestönlaskennassa Devonissa asui 29 henkilöä, ja enimmillään väkiluku oli n. 200, valtaosa koko ajan suomalaisia. Pääelinkeino oli metsätyö ja puutavaran myynti.

Devon oli viimeisiä seutuja missä siirtolaiset usein kohtasivat intiaaneja jotka meloivat jokea ylös keräämään villiriisisatoa Whitefish-järven rannoilta (Alanen 2015:102). Tienrakennus alkoi vasta kun riittävästi talkooväkeä oli muutanut alueelle, ja sopimukset verovapaudesta talkootyön vastineeksi saatiin aikaan. Tie 593 haarautui Silver Mountainin aseman tienoilta ja sitä tarvittiin toistakymmentä mailia Jackpineen mihin perustettiin kauppa ja postitoimisto. Myöhempinä vuosina tietä jatkettiin samalla tavalla aina USA:n rajalle Grand Portageen. Sähköjä ei kylässä ole vieläkään muuten kuin asukkaiden tuottamana.

Devon Concessions I - IV
Kartan lähde: ourontario.ca

Jostain syystä Devoniin muutti poikkeuksellisen monia suomenruotsalaisia Pohjanlahden rannikkopitäjistä Siipyystä Mustasaareen asti. Ensimmäisten joukossa olivat Victor Norgård Isojoelta, Oskar Lindfors Lapväärtistä sekä Hjalmar Uusitalo ja Frans Grönroos Siipyystä. Muita jo 1931 Devonissa asuneita olivat Emil ja Elvina Friberg, joiden alkuperä on epävarma.

Victor Norgård (1899-1961) saapui Kanadaan 1929, ilmoitti syntymäpaikakseen Isojoen ja lähiomaiseksi puoliso Hilma Norgårdin Siipyyssä. Kumpakaan tietoa ei ole voitu suomalaisista lähteistä varmistaa. Hän avioitui 1939 Nolalussa leskeksi jääneen Aili Välimaan kanssa, ja he olivat Nolalun kanta-asukkaita Victorin kuolemaan asti

Oskar Lindfors (1908-1981) oli syntynyt Merikarvialla. Matkustajaluettelon mukaan hän oli naimisissa, vaimo Helmi jäi Lapväärttiin. Vaimo saattoi olla Helmi Honkaniemi Isojoelta, ja heillä oli tiettävästi myös yhteinen tytär. Oskar matkusti yhdessä lapväärttiläisen Runar Bäckströmin (1898-1995) kanssa, ja he avioituivat Nolalussa syntyneiden Mäenpään sisarusten Toinin ja Sylvian kanssa. Runar ja Toini hoitivat Devonin kauppaa ja postitoimistoa enne muuttoaan Nolaluun 60-luvulla. Molemmat perheet olivat Nolalun alueen keskeisiä vaikuttajia, ja heidän jälkeläisiään asunee alueella edelleen.

Hjalmar Uusitalo (1902.1955) tuli Siipyystä Kanadaan 1927 ja hankki uudistilan Devonista ensimmäisten joukossa. Hän avioitui Keuruulta muuttaneen Aino Palosen kanssa, ja heidän jälkeläisiään asui pitkään Nolalun alueella

Frans Grönroos (1898-1966) oli kotoisin Siipyyn Ömossasta. V. 1931 hän asui Devonissa Eliida Westerbackin kanssa. Eliida käytti myöhemmin Grönroos-sukunimeä, mutta avioliitosta ei ole dokumenttia. Westerback saattaa olla myös aikaisemman puolison sukunimi.

Emil Ehn (1907-1997) ja hänen veljensä Alarik Ehn (1899-1951) olivat kotoisin Mustasaren Vestervikistä, siis sieltä Strömsön kulmilta. Emil Ehn ja Gunnar Nygård(1906-1967) asuivat vuokralaisina Nolalussa Matti Ylätalon luona 1931 väestönlaskennan aikaan, mutta hankkivat pian uudistilat Devonista. Alarik oli tullut Kanadaan jo 1926 sisarensa Selman kanssa ja vietti muutaman vuoden British Columbiassa missä Selma avioitui Ernst Björkin kanssa. Alarik tuli Devoniin samoihin aikoihin Emilin kanssa. Lähes koko Ehnien sisarusparvi emigroitui, mutta tässä mainittuja lukuunottamatta he päätyivät USA:n itärannikolle New Yorkiin, New Jerseyhin ja Massachusettsiin. Emil avioitui v. 1937 Hilkka Pekkalan kanssa, ja he asuivat alueella ainakin 70-luvulle asti. Alarik oli poikamies, ja hän hukkui metsätyömaalla Pigeon -jokeen v. 1951.

Gunnar Nygård avioitui Jackpinen kaupan perustajan Evert Mäkelän Meimi-tyttären kanssa. Gunnar ja Meimi hoitivat International Co-Op -osuuslkaupan liikettä ja sen yhteydessä toimivaa Jackpinen postitoimistoa. Gunnarin veli Oliver Nygård (1906-1989) oli myös Devonin alkuperäisasukkaita. Hänen puolisonsa oli siipyyläinen Elin Lehtinen.

Suomenruotsalaisten lisäksi Devonin uudistilallisiin kuuluivat mm. Puukilan veljekset Juho ja Kustaa Lapualta, Antti Ruuska Haapajärveltä, Einar Niemi Jämsästä ja Matti Pekkala Kuopiosta. Nolalu Homesteaders -projektissa on dokumentoitu kaikkien mainittujen tarkemmat asuinpaikat.

  1. Alanen, Harold: They Came From All Around, Thunder Bay 2015

Yksi vastaus artikkeliin “Strömsöstä Kanadan kivipelloille”

  1. Katja Karsikas

    Antti Ruuska oli kotoisin Jokelankylästä Haapajärveltä. Olen kuvannut hänen hautakivensä Thunder Bayssa. Pitääpä pyörähtää Devonin alueella toukokuussa kun liikun alueella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *