Kanadan suomalaisten jäljillä

Siirtolaisten historiaa ja sukututkimusta

Hangon siirtolaishotelli

Kanadan suomalaisten jäljillä

Tämän sivuston kirjoitukset pohjautuvat Kanadan suomalaissiirtolaisten tutkimiseen. Se alkoi tietenkin omista sukulaisista ja jatkui muutaman paikallisen yhteistyökumppanin kanssa Nolalun suomalaisten sukujuurten selvittämisenä1. Kun siinä yhteydessä tuli lähdeaineistot tutuksi, en malttanut lopettaa vaan laajensin kohdealueen koko Thunder Bayn alueelle.

Siirtolaisista on toki kirjoitettu paljon, ja monet sukututkijat ovat selvittäneet omien Amerikan-serkkujensa vaiheita ja jälkipolvia. Samoin monet siirtolaisten jälkeläiset ovat selvitelleet siirtolaisesivanhempiensa taustaa, vaihtelevalla menestyksellä. Oma tutkimukseni on pyrkinyt systemaattisuuteen lähdeaineistojen hyödyntämisessä. Olen käynyt läpi kaikki Thunder Bayn alueen vihkitodistukset vuosilta 1875-1938, ja kuolintodistukset vuosilta 1900-1948. Jokaisen siirtolaisen tunnetut isovanhemmat olen pyrkinyt selvittämään, ja kytkemään aikaisempaan tutkimukseen geni.com -sivuston maailmanpuussa. Aivan aina tämä ei onnistu ja vaatii jatkotutkimuksia.

Avioliittojen kautta siirtolaisperheet liittyvät toisiinsa, ja yhteisten suomalaissukulaisten kautta paljastuvat sisarus- ja serkkuussuhteet eri perheiden välillä, sukunimien variaatioista huolimatta. Kun suku on haarautunut muualle Kanadaan tai USA:han, olen pyrkinyt jatkamaan tutkimusta noilla alueilla.

Tutkimuksen tulokset sukuyhteyksien osalta on dokumentoitu genin projekteihin ja henkilöprofiileihin. En yleensä viittaa näissä kirjoituksissa alkuperäislähteisiin, viitteet ovat geni-profiileissa. Henkilöiden ja sukuyhteyksien seuraaminen on helpompaa kun lukija on itsekin rekisteröitynyt geni-käyttäjä.

Jo tämän laajuinen tutkimus avaa näkymiä siirtolaisten demografiaan, heidän asuinpaikkoihinsa, ammatteihinsa ja näiden muutoksiin tutkitulla – vaikkakin lyhyellä – ajanjaksolla. Samalla voin ehkä antaa suomalaisille sukuharrastajille hieman syvempää käsitystä heidän siirtolaissukulaistensa elämästä ja yhteisöistä kuin tyypillisen sukukirjan viittaus ”lähti Amerikkaan 1902”, tai kuten isoisäni serkkupojasta kerrottiin ”meni Amerikassa naimisiin Saima-nimisen naisen kanssa”.

Samira Saramo kirjoitti äskettäin samasta asiasta yleisemmän historiantutkimuksen näkökulmasta2:

Despite decades of research conducted in Finland, the United States, and Canada, the histories of Finnish North American communities have found little space within the history of Finland. After the moment of emigration, it seems Finnish migrant history no longer fits in the scope of the national narrative. Instead, it has been boxed into the academic field of “immigration history” or left for the work of genealogists and local historians.

Kirjoitusten ensisijainen kohderyhmä on suomalaiset sukututkijat ja siirtolaisten sukulaiset Suomessa. Siksi ne julkaistaan ainakin aluksi vain suomeksi. Mahdollinen palaute saattaa vaikuttaa tähän.

Disclaimer: Sukututkijana seison genin 10000-jalkaisen jättiläisen hartioilla, kytken itse tutkimani heti valmiiksi tutkittuihin sukuhaaroihin kun suomalainen laaja tutkijayhteisö on sellaiset tuottanut ja dokumentoinut. Virheet ja kyseenalaiset tulkinnat ovat luonnollisesti omiani.

Disclaimer: Olen tutkijana sohvatiikeri, en ole matkustellut kohdealueella enkä haastatellut paikallisia henkilöitä muuten kuin sukulaisuussuhteiden selvittämisen yhteydessä. Tästä poikkeuksena ovat omat sukulaiset ja muutama pysyvämpi yhteistyökumppani Thunder Bayssa.

Disclaimer: En esiinny historiantutkijana enkä pyri haastamaan tieteellisen tutkimuksen tuloksia. Toivon että jotkut havaintoni ja johtopäätökseni voivat kiinnostaa myös tutkijoita.

  1. Alkula, J, Siirtolaisten tutkiminen kansainvälisenä yhteistyönä, Genos 2/2019:119
  2. Saramo, Samira, Whose History is Migrant Community History? An Essential Question for Heritage Preservation. https://activehistory.ca/blog/2023/10/16/whose-history-is-migrant-community-history-an-essential-question-for-heritage-preservation/

3 vastausta artikkeliin “Kanadan suomalaisten jäljillä”

  1. Mun omat juuret Suomalaisena Kanadassa alkaa jo 1800 luvulla, nimenomaan Pohjois Ontariossa.
    (mun äidinkieli on Englanti, yritän yleensä pärjätä Suomenkielellä).

  2. Liisa Toroska

    Olen käynyt Suppurissa , olin 50 v, ja kyselin vanhoilta siirtolaisilta ja he kyllä muistivat isoisäni toimittaja-aikaa vähän, mutta heilläkin oli omat muistivaikeudet, mieheni Sisar työskenteli Suomi-ravintolassa noin 30 v sitten ja siivosi teollisuustoimistoja ja sanoi ettei kiillotuskoneelle tartte puhua englantia, koska hän ei osannut puhua sitä, mutta myöhemmin oppi

  3. Kristiina Uotinen

    Isoisäni Anton Mäkelä(Anderson) synt.1900, isoäitini Mäkelä Hulda muuttivat Thunder Bayhin. Anton oli rautateillä,kullankaivaja ja sillanrakentaja. Siellä syntyi isäni Mauno Mäkelä 17.10.1930. Tulivat takaisin Suomeen n.?v.1936. Mukana oli myös Huldan sisko Saimi (Vainio??)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *