Kanadan suomalaisten jäljillä

Siirtolaisten historiaa ja sukututkimusta

Ihmisiä kuvissa

Kanadan suomalaisista liikkuu verkossa lukuisia vanhoja kuvia, joista saatetaan esittää osittaista oikeata tai väärää tietoa kuvassa olevista henkilöistä tai paikoista. Esittelen muutaman kuvan ja niissä esiintyviä tutkittuja henkilöitä.

Kosolan talo, Kaukasen häät

John Kosola’s house: wedding of Mr and Mrs Kaukonen (Chronicle, s. 127)

John Kosola (1875-1944) oli kotoisin Ylihärmästä, Modinien räätälisuvusta. Hänen puolisonsa oli Miina Hongisto (1875-1919), he avioituivat Alahärmässä 1898 ja lähtivät pian Kanadaan, missä heidän kaikki lapsensa syntyivät.

Kosolan uudistila sijaitsi Leeperissä, Gillies Townshipin puolella nykyisen Silvaggio Roadin varrella. Tarkka sijainti ei ole tiedossa mutta päätelty vuoden 1921 väestölaskentadokumentista tunnettujen naapureiden perusteella. Isäntä John Kosola seisoo takimmaisena hattu päässä rakennuksen nurkassa.

Hääpari Julius Kaukanen (1881-1962) ja Lyydia Niskanen (1889-1977) olivat Kosolan naapureita Lybster Townshipin puolella. Häät pidettiin 16.8.1910. Tuohon aikaan vain harvoissa Nolalun taloissa olisi voitu järjestää tämän kokoisia juhlia. Lyydia vaikuttaa olleen jo leski ensimmäisestä avioliitostaan, mutta esiintyi vihkitodistuksessa naimattomana samoin kuin Julius, joka oli jättänyt puolisonsa Suomeen.

Julius oli Ähtäristä, mutta muutti Multialle missä ensimmäinen puoliso Helmi Kangasaho oli syntynyt. Helmi ei näytä itse tulleen Kanadaan. Julius edustaa sattumoisin samaa Keuruun Soikkasten isälinjaa kuin kirjoittajakin.

Jussi Erickson (Tenkula) 1908

Jussi Tenkula (Erickson), Sellars, 1908

Kuva Ericksonin perheestä on julkaistu mm. ”Chroniclen” kansikuvana, ja Varpu Lindströmin kuvateoksessa Kirjeitä Ruusa-tädiltä.

John Erickson (1872-1908) oli kotoisin Alavuden Tenkulasta (Stenkulla). Hän avioitui v. 1894 Pulkkilassa syntyneen Hanna Sipparin (1876-1945) kanssa, ja he ehtivät saada 7 lasta ennen Johnin tapaturmaista kuolemaa v. 1908. Ericksonin uudistila oli Gillies Township, Concession IV, Lot 11(S). Tuolla alueella käytettiin nimitystä Sellars alun perin postiosoitteena, siihen kuului taloja Gillies, Lybster, ja Pearson -townshipeistä.

Kuvassa etualalla on kaksi aikuista naista, joista toinen lienee Hanna Erickson, toinen tuntematon. Lapset vasemmalta oikealle Aina, Hjalmar, Lennard, Toivo ja Saimi. Kaksi nuorinta, Impi ja Väinö, puuttuvat kuvasta. Lapsista ainakin Aina, Hjalmar ja Toivo pysyivät Nolalun suuralueella koko elämänsä.

Tarmolan uittomiehet

Preparing for log drive on Onion Lake. Photo Aila Pelot collection, Thunder Bay

Kuva uittoveneestä (n.v. 1930) on julkaistu mm. ”Chroniclessa” s. 47, mutta siellä kahden kuvan kuvatekstit ovat vaihtuneet keskenään. Veneuitto alkoi keväällä kun jäälle kerätyt tukkilautat lähtivät jäiden lähdettyä liikkeelle. Onion-järven laskujoki on Current River, ja siihen liittyy alempana sivuhaara Hazelwood Creek josta myös tuli uittoporukat joiden puutavara piti saada kulkemaan alas Superior-järvelle hyvässä järjestyksessä.

Veneen rakentaja oli karvialaislähtöinen Niilo Hietapakka (1885-1962), joka oli työskennellyt kirvesmiehenä ennen kuin otti farmin Gorhamista, Concession VI, Lot 3(S). Niilon puoliso oli naapurin tyttö Hilma Valkama (1892-1957), mutta varmaa tietoa ei ole vihittiinkö pari Karvialla vai vasta Kanadassa.

Veneen miehistö perästä keulaan päin, pääosin sukulaismiehiä Ruoveden Pohjaslahdelta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *