-
Kanadaan karkotetut
Lue lisää: Kanadaan karkotetutSyksyllä 1919 ja talvella 1920 näyteltiin ehkä erikoisin Suomen sisällissodan jälkiepisodi, ja ehkä myös nuoren valtion erikoisin ulkopoliittinen prosessi, kun Muurmannin legioonaan värväytyneitä suomalaisia kotiutettiin. Legioona oli Englannin armeijan alainen yksikkö, joka vielä 1918 pyrki torjumaan Saksan hyökkäystä Neuvosto-Venäjälle Muurmannin radan suunnassa. Noin 1200 suomalaista värväytyi legioonaan ehdolla että eivät joudu taistelemaan bolsevikkeja vastaan. Kotiutusneuvottelujen…
-
Turkismetsästys
Lue lisää: TurkismetsästysTurkiskauppa oli yksi Kanadan kolonisoinnin kulmakivistä 1600-luvulta alkaen. Vuonna 1803 Fort William sai tässä aikaisempaa suuremman roolin kun North West Company siirsi päämajansa Kaministiquia-joen suuhun, ja 1807 antoi kauppapaikalle nimeksi Fort Wiliam. Yhtiö aloitti ”suuren kokoontumisen” perinteen, vuotuiset turkismarkkinat jonne metsästäjät satojen kilometrien säteeltä saapuivat kanooteillaan koko vuoden saalis mukanaan. On mahdollista että jokunen suomalainenkin…
-
Teatterin tekijöitä
Lue lisää: Teatterin tekijöitäSuomalaisiirtolaisten ja heidän jälkeläistensä kulttuuriharrastuksiin kuului mm. kuorolaulua, torvisoittoa ja joukkuevoimistelua, mutta teatteri oli ylivoimaisesti suosituin ja eniten harrastajia kerännyt toiminta. Se myös yhdisti jossain määrin porvarillisesti ja sosialistisesti ajattelevia, vaikka teatteritoiminnan organisointi oli tiukasti sosialistien paikallisjärjestöjen hoitamaa, ja pääsylipputulot olivat merkittävä osa niiden varainhankintaa. Vaikka sosialistijärjestöt esittivät varsinkin alkuvuosina paljon työväenhenkistä, sosialistista ja vallankumouksellista…
-
Ihmisiä kuvissa
Lue lisää: Ihmisiä kuvissaKanadan suomalaisista liikkuu verkossa lukuisia vanhoja kuvia, joista saatetaan esittää osittaista oikeata tai väärää tietoa kuvassa olevista henkilöistä tai paikoista. Esittelen muutaman kuvan ja niissä esiintyviä tutkittuja henkilöitä. Kosolan talo, Kaukasen häät John Kosola (1875-1944) oli kotoisin Ylihärmästä, Modinien räätälisuvusta. Hänen puolisonsa oli Miina Hongisto (1875-1919), he avioituivat Alahärmässä 1898 ja lähtivät pian Kanadaan, missä…
-
Malakias Vilenius
Lue lisää: Malakias VileniusMalakias Vilenius (1822-1914) ei itse käynyt koskaan Kanadassa, mutta törmäsin häneen omien Kanadan-serkkujeni esivanhempia tutkiessani. Hänen tarinansa kaipaa uudelleenkertomista. Malakiaan legenda on kerrottu Eino Saaren mainiossa paikallishistoriateoksessa Entinen Karvia. Seuraavassa muutama ote pohjustukseksi (siv. 513-514)- Tämä on surullinen kertomus karvialaisesta lahjakkaasta ja yritteliäästänuorukaisesta, joka ensimmäisenä karvialaisena lähti opin tielle, saavuttaenalussa menestystäkin, mutta joutui sitten koettelemusten…
-
Seksuunamiehet ja muut rautatieläiset
Lue lisää: Seksuunamiehet ja muut rautatieläisetPääsemme vihdoin asiaan, josta tämän sivuston domain-nimi on peräisin. Esittelen Kanadan rautatieläisten ammattinimikkeitä ja niiden suomalaisia kantajia. Rautatiet olivat metsä- ja maataloustöiden ohella yksi tärkeistä suomalaisirtolaisten työpaikoista. Otan esimerkkini pääasiassa Nakinan asemalla työskennelleistä suomalaisista, mutta joitakin muitakin mainitaan. Nakina on nyttemmin hyvin hiljainen pikkukaupunki Thundeer Baysta n 270 kilometriä koilliseen. Se synnytettiin kesällä 1923 rautatieasemaksi,…